4 největší mýty o růžovém víně

Růžové víno, nebo také rosé, nabývá každoročně na popularitě, zejména v letních měsících. O růžovém víně ale koluje řada polopravd, omylů a mýtů. Filip Jantač z Global Wines vyvrací ty nejčastější z nich.   

Bílé víno se smíchá s červeným

„Růžové víno  tvoří 10 % celkové produkce vína, což je pro představu více než 25 milionů hektolitrů ročně. Mnozí lidé jsou přesvědčeni, že rosé vzniká smícháním bílého vína s červeným. Není tomu tak a vlastně ani nesmí. Jedinou výjimku mají vinaři ve francouzské oblasti Champagne při výrobě proslulého růžového šampaňského,“ objasňuje Filip Jantač z Global Wines.  

Vyrábí se z růžových odrůd

Některé odrůdy mají slupky hroznů zbarveny do růžových odstínů. Například Burgundské šedé nebo Tramín červený. Slouží však k výrobě bílých vín, nikoli vína růžového. „Rosé se vyrábí z hroznů modrých odrůd. Poté, co se hrozny pomelou, se výsledný rmut spolu se slupkami nechá na krátky čas nakvasit. Doba nakvašení se liší podle odrůdy a vinařovy vůle, nicméně vždy v řádu hodin, nikoli dní. V tuto dobu se do moštu ze slupek vyluhuje barvivo a další látky ovlivňující chuť. Na době luhování a zvolené odrůdě závisí výsledná barva vína,“ říká Filip Jantač z Global Wines. Paleta možných barev je tak poměrně široká, pohybuje se od malinových tónů, jemné lososové, cihlové až třeba po temně cibulové odstíny. Růžová vína také nejsou příliš vhodná k archivaci. Valná většina růžových vín svého vrcholu dosahuje do tří let po sklizni. 

Je to módní záležitost

Růžové víno není jen módní výstřelek posledních let. První zmínky o něm pochází již od Hippokrata, tedy z období zhruba 400 př.n.l. 

Jsou těžší než bílá, mají blíže k červenému vínu

Růžová vína, přestože se vyrábí z modrých hroznů, mají svou lehkostí blíže k vínům bílým, dokonce se podávají ještě o něco více nachlazená než vína bílá. Obecně lze říci, že jejich hlavní sezóna je léto, pro jejich osvěžující chuť. Někteří vinaři dokonce radí vhodit do sklenice s růžovým vínem i pár kostek ledu. K ružovým vínům se doporučuje zvolit také lehkou gastronomii, ideálně saláty, jednohubky, ryby, ovoce či lehké dezerty.

Tipy na oblíbená růžová vína:

Růžové portské - Royal Oporto Rosé
Prémiové růžové portské víno, které fermentuje v nerezových tancích bez dalšího zrání. Royal Oporto Rosé spojuje sladkost a plnost červených portských, kterou doplňuje živost a svěžest vín bílých.
Doporučuje se servírovat do velké vinné sklenice na kostky ledu. Díky tomu může víno rozvinout své delikátní aroma a stává se příjemně osvěžujícím nápojem, který je vhodný nejen pro horké letní dny.
K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na global-wines.cz za 437 Kč.
 
Německé růžové víno - Cuvée Rosé, Qualitätswein
Německé růžové víno z vinařství Weingut Klumpp, které vyniká vůní čerstvého červeného ovoce, granátového jablka a banánu v kombinaci se svěží, čistou a ovocnou chutí bobulového ovoce, hrušek, zralého banánu, s jemnou ovocnou sladkostí v závěru.
K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na global-wines.cz za 309 Kč.