Coworking - kancelář, kam můžete chodit kdykoliv

Víte, co je to coworking? Představte si kancelář, do které můžete docházet libovolně, podle potřeby. Nápad vychází z potřeb flexibilně a z domova pracujících lidí. Náhodně i organizovaně se zde můžete setkávat s těmi, kteří fungují v podobném režimu, tedy na volné noze.

Díky změnám na trhu práce je stále více takových, kteří mají nebo chtějí pružnou pracovní dobu. Za takových podmínek se nevyplatí držet si vlastní kancelář.

V Kladně zahájilo provoz první kladenské coworkingové pracoviště Florian flexi office. Protože svatý Florián, jehož kaple se nachází v bezprostřední blízkosti, je patronem ochrany před ohněm a vodou, pásku stříhali kominík, hasič a dva zedníci.
 
Zakladatelé podniku Jakub Čamek a Milan Kotík později doplnili, že sdílenou kancelář může využít kdokoli, kdo bude chtít pořádat seminář, jednání či jakoukoli jinou akci, kde by se lidé z kterékoli profese mohli scházet a něco zajímavého dozvědět.
„Myslíme si, že takové místo na Kladně schází,“ dodal Jakub Čamek.
 
Ve sdílené kanceláři si můžete (ale nemusíte) zaplatit paušální vstup, podobně jako například do fitcentra. Lze docházet pravidelně i nárazově, časová organizace je pouze na konkrétním člověku. První coworkingová kancelář na světě byla otevřena v roce 2005 v San Franciscu, Praha se přidala o čtyři roky později. Tento nový trend se zatím v českých krajinách uplatnil zejména v hlavním městě.
 
Prvním důvodem pro volbu flexibilního využívání prostoru pro práci bývá spíše funkční vybavení a pracovní prostředí jako takové. A druhá výhoda se většinou ukáže až o něco později. Znamená přínosy jakými jsou zisk kontaktů a společenský styk s lidmi ze stejné branže. Časem se může vyvinout z takového prostředí i komunita, kde si budou všichni vzájemně vyměňovat nápady. Za výhodu lze považovat i cenu, protože zaplacení neomezeného přístupu vyjde levněji než pronájem vlastní kanceláře. Navíc se nemusíte o nic starat, technika i zázemí jsou zajištěny.