RYBÍ OMÁČKA PŘINESE DO VAŠÍ KUCHYNĚ NOVÉ CHUTĚ

Rybí omáčky jsou jantarově zbarvené tekutiny, které vznikají fermentací ryb s mořskou solí. První omáčka s fermentovanými rybami byla vyrobena v Číně před 2300 lety. Tvoří základ kuchyně ve státech jihovýchodní Asie, jako je Vietnam, Barma, Laos, Thajsko, Filipíny, Kambodža a další. Používá se tam podobně jako u nás sůl. Navíc je zároveň lehce kyselá a pikantní, takže jídlu dodá specifickou chuť unami. Zajímavostí je, že díky snahám ji napodobit vznikla worcestrová omáčka.

Omáčka Squid patří mezi ty nejlepší a nejkvalitnější, které můžete v kuchyni použít. Je vyrobená z ančoviček, které jsou na tyto omáčky ideální, a fermentuje se 18 měsíců. Její použití je v našich končinách asi nejznámější ve vietnamské kuchyni, kde se používá podobně jako sójová omáčka v té čínské. Je vhodná tedy nejen ke smažení, ale i marinování nebo jako součást různých omáček a dipů. Po nějaké době jejího používání jí ale přijdete na chuť a určitě se nemusíte bát trochu experimentovat s jejím použitím. Dávkování má podobná pravidla jako solení. Po troškách přidávejte a po ochutnání sami poznáte, jestli je potřeba přidat, nebo ne. Můžete si třeba zkusit vyrobit jednoduchý dip k salátům nebo masu. Rybí omáčku stačí smíchat s nakrájeným koriandrem, chilli papričkou a česnekem. Rybí omáčku Squid si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kosik.cz.